Dooddoeners (tekstversie)

Wie zich niet afsluit voor wat in de wereld rondom gebeurt, de terreur, het onrecht, krijgt vroeg of laat te maken met een vorm van moedeloosheid.

Verhalen van onrecht

De vraag is, hoe doen we dat, de overvloed van beelden van ellende en wanhoop van mensen blijven zien, de verhalen van onrecht ten einde toe blijven beluisteren, en toch je dag na dag inzetten om noden te lenigen en op een geweldige tegenstroom botsen? Hoe hou je dat vol zonder overspoeld te worden of op te branden, bitter of cynisch te worden?

Opstaan en doorgaan

Om te beginnen moeten we regelmatig de massa’s dagelijkse prikkels die onze aandacht opeisen weglaten. Schermen weg. Grond zoeken waarop we mogen liggen, zitten of stappen, een bedding vinden. Een bedding die ons draagt, water waarin de vermoeidheid mag wegzinken, verkwikkende energie opdoen, stilte zoeken die de duizenden stemmen in ons hoofd langzaam laten wegebben. En dan weer opstaan en doorgaan…

Verhalen van verandering

Een tweede manier, even belangrijk, is het delen van verhalen van verandering en hoop. Om zo de droom van een betere wereld warm houden. Het zijn verhalen van voedselbanken tot huizen huren voor vluchtelingen. Van verenigingen waar armen het woord nemen tot het verhaal van de anonieme luisteraar aan de crisistelefoon. Van inzet voor eerlijke handel tot kinderen een fantastisch zomerkamp bezorgen.

Er is geen alternatief?

En tenslotte kunnen we samen actie ondernemen. Niet alle actievormen kan iedereen aan, maar er is één actievorm die iedereen kan doen, en dat is de strijd tegen de dooddoeners. Tegen de idee: ‘er is geen alternatief’.

Je kan niets doen aan wat fout loopt?

Je bent machteloos. “Het heeft geen zin je over alles op te winden, wij hebben de macht niet om iets te veranderen. Probeer te genieten zolang je kan en zoveel je kan. Après nous le déluge.”
Wel, dat is een leugen: we zien we in de meest uitzichtloze situaties mensen die volkomen belangeloos en effectief anderen bijstaan. We zien het in Calais, op Lesbos, in de ziekenhuizen en op zovele andere plaatsen in deze stad. Het zijn mensen die andere levenskeuzes maken.

Strijd tegen de dooddoeners

Laat ons tegen die dooddoeners actievoeren, op de plek waar we leven, op de plaatsen waar we komen. Laat ons dat doen vanuit een wakker menszijn, doorgloeid door leven dat zijn warmte wil delen met elke mens, wie zij ook is, van waar hij ook komt.

Bekijk de video > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community… Schrijf hieronder je commentaar >

Antoinette Van Mossevelde

Antoinette Van Mossevelde

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required