40 jaar na de moord op vlaamse Scheutisten

Informatie- en benefietavond over
Uniek Belgisch assisenproces 40 jaar na moord op Vlaamse Scheutisten

10 november, 2023, 18 u. – 22 u.

Op vier december 2023 start in Leuven het assisenproces tegen vijf Guatemalteken die beschuldigd worden van de moord op drie Vlaamse missionarissen van Scheut. De feiten speelden zich af begin jaren 1980. Dit proces heeft in meer dan één opzicht een bijzondere betekenis.

Dominicus Gent organiseert hierover op 10 november as. een informatie- en benefietavond. Daarop bent u vriendelijk uitgenodigd.

Walter Voordeckers (+12.05.1980) en Ward Capiau (+22.10.1981) werden neergeschoten, Serge Berten werd brutaal ontvoerd (19.01.1982) en nooit meer gevonden. In het proces staan niet de daders maar de verantwoordelijken voor die moorden bij verstek terecht. Dat dit unieke assisenproces na een jarenlang onderzoek kan plaatsvinden, is het resultaat van Belgische strafwetgeving.

De moord op Belgen in het buitenland kan door een Belgische rechtbank worden vervolgd. Kan op die manier veertig jaar na de feiten toch nog recht geschieden?

Op 10 november plaatsen we dit proces tegen de sociaal-politieke en kerkelijke (bevrijdingstheologie) situatie van Latijns-Amerika en Guatemala begin jaren tachtig van vorige eeuw en luisteren we naar de achtergrond en de omstandigheden van de moord op de drie scheutisten. Ook de specifieke aard en de ruimere betekenis van dit proces komen ter sprake.

Om de proceskosten te dekken (onder meer de reiskosten voor getuigen uit Guatemala, waaronder Rigoberta Menchu, Nobelprijs voor de Vrede 1992) is een deel van het inschrijvingsgeld voor de vzw Guatebelga bestemd. Bij inschrijving of op de avond zelf kan u persoonlijk die steun nog uitbreiden.

Programma

18 u. korte inleiding en film ‘Nuestras madres’. De film weerspiegelt aan de hand van een beklijvend verhaal, de maatschappelijke impact van de burgeroorlog op de zwaar getroffen bevolking van Guatemala.
19.30 u. broodjesmaaltijd
20 u. Interview met Raf Allaert en Guido De Schrijver, toenmalige collega’s van de vermoorde scheutisten en ooggetuigen.
Gesprek met de aanwezigen.

Wanneer? Vrijdag 10 november 2023, 18 u. – 22 u.
Waar? Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent
Tram 4 stopt voor de deur (halte Spaarstraat)
Deelnameprijs: 20 euro
Inschrijven: wegens de broodjesmaaltijd is bij voorbaat inschrijven aangewezen!
via e-mail: dani.leroy@skynet.be > met vermelding van de naam/namen van de deelnemer(s).
En: overschrijving van 20,00 € op rek. BE59 0350 8672 6226 van Dominicus Gent; met extra-vermelding van de naam van de deelnemer als die verschilt van de inschrijver.
Er is geen streaming.

Dominicus Gent

Dominicus Gent

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required