Vind jij daar steun in? (Tekstversie)

Het gebeurt toch wel regelmatig eens dat mensen vragen ‘Ga jij nog naar de kerk?’ en ‘Doe gij nog iets aan godsdienst?’ of ‘Geloof jij dan?’

Een absurd bestaan?

Een enkele keer zijn die vragen spottend of neerbuigend maar vaak klinkt verwondering: ‘Vind jij daar steun in?’ Wel ja, dat is goed gezien. Ik vind daar steun in. Niet in een God als een opperwezen dat boven iedereen verheven is en alles regelt.

Ook niet omwille van een leven na de dood. Ik leef nu. En in dat leven nu zoek ik mijn weg. Ook al kan het levenseinde niet tussen haakjes geplaatst worden. Want de voortijdige dood van zoveel kinderen en jonge mensen roept een overweldigend gevoel van verdriet en onrechtvaardigheid op. In het aangezicht van die talloze slachtoffers van geweld, honger, verkeersongevallen of ongeneeslijke ziekte komt ook ons bestaan over als absurd.

Mijn bestaan heeft betekenis

Geloven neemt de pijn en het verdriet niet weg en praat ze ook niet weg. Het is geen doekje voor het bloeden, geen zoethouder voor wie het te benauwd krijgt om de eigen eindigheid en de ellende in zovele levens onder ogen te zien. Geloven gaat er mee op weg.
Christelijk geloven zegt dat mijn bestaan betekenis heeft. Mijn bestaan, zo banaal, want stel je voor: ik ben toch maar 1 van de vele miljarden mensen. Geloven zegt dat mijn bestaan betekenis heeft, ook al kan ik die betekenis soms zelf niet zien. Ik heb niet enkel een eigen naam maar ik word geborgen, zoals ik ben, erkend, geliefd ondanks mijn falen, mijn kwetsbaarheid, mijn fouten en onvermogen. Ik vertrouw er immers op dat <Verbonden met God> God zich verbindt met mijn geschiedenis. Altijd opnieuw wil God scheppend geschieden in het levensverhaal van mensen. Van jou, van mij, van ons.

Dit kwamen we samen op het spoor. In het vrijmoedig zoeken naar zin en betekenis, in het openleggen van de oude boeken en de verhalen over Jezus en zovele anderen, in het leren lezen van onze werkelijkheid. Gaandeweg kreeg het vertrouwen steeds meer grond onder onze voeten.
Dus ja, steun vind ik in een weg die ik niet alleen ga maar samen met anderen. Samen, ja, want een open en kritisch gelovige gemeenschap bleek daarin voor mij een onontbeerlijk draagvlak.

Wat er effectief toe doet…

Samen met anderen. Zoveel tochtgenoten die me mee op sleeptouw nemen, aanstekelijk enthousiasme dat overslaat in een lopend vuur, in verdriet stil bij mekaar zijn. De honger naar weten van mekaar mogen leren. Iemand opent een venster op een realiteit die ik voordien niet zag. Iemand kijkt mij bemoedigend aan, iemand geeft een deugddoende knuffel, iemand stelt een vraag en nog een en nog een… Wat een steun heb ik daaraan gehad…

En er is nog zoveel meer. Want christelijk geloven zegent niet alleen ons bestaan maar leert ons ook dat alles wat we doen of niet doen, er effectief toe doet.  Want altijd opnieuw wil God bevrijdend geschieden in het leven en samenleven van mensen.

Daarom is dat geloven nooit vrijblijvend en vaak ook ‘ongemak’. Het wil concreet immers zichtbaar worden in de sociale en politiek-economische realiteit. Wij leerden van elkaar hoe moeilijk het soms is om consequent christelijke waarden na te streven als je werkt in de financiële wereld, de bedrijfswereld, maar ook in onderwijs of welzijn.
Maar al ons engagement, waar dan ook, persoonlijk of samen, toont het ons: we kunnen werk maken van een rechtvaardig en hartelijk samenleven. Een andere wereld is geen illusie maar haalbaar.

Er is altijd toekomst

Voor al die inzet worden we wekelijks gevoed en gelaafd met oude woorden en gebaren, nieuw verstaan. Met het visioen dat Jezus het Rijk Gods noemt: altijd toekomst, en ook hier en daar al waar.

Bekijk de video > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Wil je iets delen met de online community? Voeg hieronder je commentaar toe.

Antoinette Van Mossevelde

Antoinette Van Mossevelde

Bekijk alle berichten

1 commentaar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required