Kleine en grote beloftes (tekstversie)

telkens beloven we ietsOp een bepaald moment ben ik gaan inzien hoezeer geloven te maken heeft met belofte. Heel ons leven is doortrokken van geloven dat uitgedrukt wordt in kleine en grote beloftes. Afspraken met collega’s, onder elkaar als vrijwilligers, thuis, in het gezin, onder vrienden: telkens beloven we iets, en drukken we daarmee het geloof uit in elkaar. In het project waar we samen aan werken, in de liefde en in de verbondenheid aan elkaar.
Ja, ik doe de boodschappen wel, ja, ik zal nog eens met die leerling praten, enz. En telkens drukken we daarmee ook het geloof in onszelf uit: dat we het goede willen doen, dat we ons willen toevertrouwen en samenwerken… Als je eenmaal geloof verbonden hebt gezien met belofte, dan zie je het overal.

De belofte van gezien te worden

Ook in de Bijbel. Belofte is een rode draad in de Bijbel. Aan Abraham belooft Jahweh nakomelingen die zullen leven in een vrij land. Tegen Mozes herhaalt Hij die belofte: ik heb de jammerklachten van mijn volk over de slavenarbeid gehoord en dat heeft me herinnerd aan die belofte. Jezus straalt die belofte uit: belofte van gezien, beluisterd, erkend te worden. Belofte van genezen te worden. Hij zegt het niet met zoveel woorden maar hij zegt wel uw geloof heeft u gered.

Een gedeelde belofte

belofte wordt altijd gedeeldMaar een belofte wordt ook altijd gedeeld. Je belooft iets, maar de ander moet het ook aanvaarden, anders werkt het niet. Als jij zegt: oke, ik doe het wel, dan moeten de anderen zeggen: da’s goed, doe maar. Als je trouwt, zeg je ook van twee kanten ja. Als je kinderen krijgt, weet je dat die belofte voor altijd is. Zelfs al groei je uit elkaar, dan nog blijf je vader en moeder, blijf je kind. Waarom zeg ik dat? Omdat het leven zo ingewikkeld is vaak, omdat mensen zo zwak zijn, omdat de dingen over onze kop kunnen groeien.
Je merkt het ook in de Bijbel: voortdurend worden de beloftes in herinnering gebracht. Voortdurend klinkt in de Bijbel een Stem die wakker maakt, die boos is maar tegelijk uitnodigt, die een tweede kans geeft, en nog een kans.

De belofte van vergeving

Ook Jezus zegt het: oordeel niet. Ik vind dat een geweldige uitspraak. Ik vind het ontroerend te zien hoe de profeten boodschappen van onheil én heil brengen, hoe vlug Jahwe verandert van gedacht. Van dreigen met rampspoed naar weer uitnodigen.
In Jeremia staat: “Ik heb gesproken, mijn besluit staat vast, ik kom er niet meer op terug.” Een echt kwade Jahweh dus. En nog geen tien verzen verder zegt diezelfde Stem: “Loop door de straten van Jeruzalem, kijk goed uit, zoek de pleinen af. Als ge ook maar iemand vinden kunt die zijn plichten vervult en oprecht wil leven, dan vergeef ik de stad.” Ook maar 1 iemand…

Een grotere belofte

een groot mysterie van goedheid en liefdeDe Bijbel toont de mens als verbonden met een groot mysterie van goedheid en liefde. Niet voor niets wordt er zo vaak van een verbond gesproken: in een verbond werk je samen. En bij elk probleem worden nieuwe afspraken gemaakt, of de oude bijgestuurd.
Maar in al onze zwakheid hebben wij mensen een grotere Belofte nodig, zoals een kind een moeder en een vader nodig heeft. Als het weer eens twijfelt, angstig is, verloren loopt. En Jezus en de oude bijbelverhalen vertellen dat zo’n groter, ons overstijgend vertrouwen er is. Een leven gevende belofte…

Bekijk je liever de video > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community… Schrijf hieronder je commentaar >

Guido Vanhercke

Guido Vanhercke

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required