Boerin en boer

De kringloop van leven in de handen van boerin en boer….

Boerin en boer zijn, het is en blijft zorg dragen. Opstaan in en met het ritme van de seizoenen, en aanpakken wat moet worden gedaan: dat brengt echt wel diepe verbondenheid. Een verbondenheid die het kennen, weten en meten overstijgt. Want de planten, de dieren, de grond: ze roepen om gezaaid, gemaaid, gezien en ontzien te worden.

De prijs van vervreemding

Maar wat is er toch fout gegaan dat die voedselproductie tot onderwerp is verworden van zoveel lijden? De analyses en rapporten zijn even ontelbaar als het onkruid op de akkers. En iedereen kan met de vinger wijzen naar wie de schuld draagt, zolang het maar de ander is voelt dat goed. De boer en boerin betalen de prijs van vervreemding.

Wil je liever lezen? Ga dan naar de pagina met de uitgeschreven tekst van de video > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community > REAGEER HIERONDER

Linda De Wilde

Linda De Wilde

Bekijk alle berichten

7 commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Heel mooi gezegd Linda. Ik voel het ook zo erg aan maar heb de woorden niet. Het is hetzelfde verhaal van bakker en bakkerij.
  Het is zo waardevol om als kind van ..doordrongen te zijn dat we meewerken aan het dienen van de eerste behoefte…. Brood voor morgenvroeg. Met veel dank aan de boer en boerin voor het graan.
  Liefs

 • Linda, ik beluisterde en las je meerdere keren – niet dat het moeilijk te volgen was – wel omdat het waarachtige woorden zijn.
  ” Alleen bezielde kennis brengt levengevend voedsel aan” … bij extrapolatie op alle domeinen geldig…
  Dankjewel,
  Rita

 • Mijn grootouders langs mijn papa zijn kant zij n nog boeren geweest ,de boerderij bestaat nog nu is het een neef van mijn papa die de boerderij heeft overgenomen ik heb het nooit meegemaakt maar mijn papa heeft ook veel gewerkt op de boerderij

 • Scheppende, maar kwetsbare aarde. En boerin en boer idem… Er is een diep mysterie werkzaam in mensen die moeten zorgen voor wat dieren, vruchten en land nodig hebben. Mogen zij ook wat meer de zorg krijgen die ze verdienen…
  Je zegt het allemaal poëtisch, Linda, omdat het vaak ook raakt aan poëzie, moeilijk onder woorden te brengen, zo verdicht is het omgaan met dier en land. Timmermans noemde het een ‘boerenpsalm’, met alle loven en klagen eigen aan de psalm.

  • Zo’n mooi betoog, Linda!Dankjewel! Ik kan het niet beter formuleren dan de reactie van Guido Vanhercke.

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required