Een kleine geloofsgeschiedenis (tekstversie)

Mijn theologisch probleem

Ik wil u graag vertellen over een zeer kleine geloofsgeschiedenis zoals ik die heb meegemaakt. We zijn in de jaren 70. De tijd dat we met velen volop theologie aan het studeren waren.

Op een gegeven ogenblik, ver van de aula waar geleerde professoren het woord voeren, kwam de vraag op me af. Wat is jouw theologisch “probleem”? De vraag kwam van een medebroeder. Mijn antwoord kwam direct en zonder aarzelen: “God” is mijn probleem. Alsof het al een hele tijd van binnen had zitten te broeden.

Geen greep op God

De meeste theologische gesprekken uit die dagen lieten me vrij koud. Ik had ook geen “probleem” met Jezus, ofschoon discussies hoog konden oplaaien. Ook niet met de kerk, ondanks de ideeën die ze er op nahield. Maar ik kon dat “plaatsen”. Met “God” was het anders. Ik kreeg daar geen greep op. En tegelijk: ik wilde “God” niet weggooien. Ik had het gevoel dat dan een vitaal perspectief uit mijn leven zou wegvallen.

Thomas van Aquino

Thomas va Aquino

Ik bleef met een zeker onbehagen zitten. Maar geloof het of niet, het was Thomas van Aquino die een helpende hand uitstak. Een theoloog uit de 13e eeuw, die diepgaand over “God” had nagedacht. Ik had zijn zogeheten “godsbewijzen” gelezen. Maar wat zegt deze supergeleerde man? Dat er helemaal geen bewijzen zijn. Maar gewoon “wegen” die ons kunnen helpen om God te denken. Als theoloog klinkt hij veel bescheidener dan de kerkelijke leer later als waarheid poneerde. Het loste mijn “godsprobleem” niet op. Maar het bracht wat gemoedsrust.

Een compagnon de route

Luc Ferry

Wat me hierin ook gesterkt heeft, is het ideeëngoed van de atheïstische filosoof Luc Ferry. Vanuit een zuiver filosofische overweging noemt ook hij een aantal “wegen” die wijzen naar wat hij “het aardse absolute” noemt. Wegen voor een authentiek humanisme. Zonder ”God”. Maar een “compagnon de route” dus. Niet het laatste woord, maar het godsprobleem is wat naar de achtergrond verschoven.

Bekijk je liever de video? > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community… Schrijf hieronder je commentaar >

Ignace D'hert

Ignace D'hert

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required