Het onbekende omhelzen (tekstversie)

Het onbekende omhelzen

Over Jezus wordt gezegd dat hij tot in zijn ingewanden beroerd werd, toen hij een massa mensen hulpeloos en moe zag neerliggen. Tot in je binnenste geraakt kunnen worden: het is een prachtige karaktertrek én drijfveer in het leven.

Tot in je binnenste geraakt kunnen worden

Jezus’ ontmoetingen met vermoeide en machteloze mensen moeten hartverwarmend én inspirerend zijn geweest. Ook zijn medestanders getuigen van diezelfde genezende hartelijkheid.

Zij zijn geen dokters of therapeuten maar heel gewone mensen, die de dorpen intrekken, op zoek naar mensen aan de rand van de samenleving. Zij gaan daarbij de zieken niet uit de weg, ze zijn niet bang voor hun vreemdheid en hun wanhoop.

Zij ontmoeten hen, zijn hen nabij, steunen, laten hen opnieuw perspectief ontdekken. En dit allemaal gratis. Zo anders dan de religieuze groeperingen die door afzondering en selectie een ‘zuivere Godsgemeente’ willen zijn, terwijl ze ondertussen de massa aan haar lot overlaten.

In deze hartstochtelijke bewogenheid voor zieken en uitgeslotenen, zien we flitsen van Gods koninkrijk dat naderbij komt, soms even, en altijd in fragmenten. Maar zulke fragmenten zijn werkelijk onder ons én ze zijn onvergetelijk.

Redding is een levenswerk

Enkele jaren geleden was ik in India. Murw door de hitte en de luchtvervuiling in Kolkata, de duizenden daklozen, de verslaafde kinderen in de stationsbuurt, word ik door een gevoel van machteloosheid overweldigd.

We bezoeken een kleinschalig opvangcentrum: straatjongeren groeien er op, kunnen er studeren, krijgen medische zorg, vinden er een thuis. De verantwoordelijke, Rakesh, die zijn eigen drugsverslaving overwon, werd ooit diep geraakt door deze straatkinderen. Hij maakte van hun redding zijn levenswerk. Ook Ingrid uit België werd zo diep geraakt door deze jongeren, dat zij besloot dit project te ondersteunen en mee te financieren.

‘Om niets’ ontvangen en ook geven

Tijdens een gesprek met twee universiteitsstudenten uit dit tehuis, werd ik overweldigd door ontroering. Ik besefte plots wat het betekent dat verslaafden kunnen genezen, dat verlamde mensen over hun moeilijkheden heen worden getild. Ik zag dat wie leeft vanuit het besef dat je zoveel ‘om niets‘ hebt ontvangen, ook genereus en ‘om niets’ kan geven.

Zulke hoopvolle projecten bestaan werkelijk, in de schaduw van het officiële welzijnswerk, soms zonder subsidies of erkenning. Toch licht juist hierin iets op van wat de bijbel het ‘koninkrijk van God’ noemt, dat bestemmingsplan van de Ondenkbare, waar mensen waardigheid vinden, waar het leven in moeilijke omstandigheden zo veel mogelijk kan bloeien. In zulke projecten klinkt die zachte stem van een grotere, koppig volhoudende Liefde.

De omhelzing van het onbekende

Ook Jezus heeft deze grotere, bredere liefde leren ontdekken. Hij wilde aanvankelijk vooral het welzijn van de uitgestotenen van zijn eigen landgenoten. Maar later zal dit idee opengebroken en verbreed worden, als hij ook diep geraakt wordt door mensen buiten zijn eigen volk.

Deze omhelzing van het onbekende is een uitdaging voor ons: om niet alleen in onze bekende bubbels te blijven van gelijkgezinden, of van vitale, lachende, gezonde facebookgroepjes, maar ook ontmoetingen durven aan te gaan met mensen aan de rand van de samenleving.

Genezing gebeurt in ontmoeting

“Genezing gebeurt in ontmoeting,” zegt de bevrijdingstheologe Ivone Gebara. Het is een gebeuren, een gevoel, een kus, een stuk brood. Het is wat onze liefde en ons lichaam voedt. Wat ons ten volle laat leven.“

Bekijk je liever de video? > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community… Schrijf hieronder je commentaar >

Ria Willems

Ria Willems

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required