Ik maakte onlangs met Broederlijk Delen een inleefreis naar Israël en Palestina. En ik wil hier graag vertellen van enkele momenten dat ik zwaar onder de indruk was, zowel negatief als, maar ook en vooral positief.
De scheidingsmuur
We hadden een nachtvlucht. ’s Morgens om 5 uur aan de grens tussen Israël en Palestina. In het schemerdonker zien we 3 dingen.
Eerst een 8 meter hoge muur. Dé befaamde Scheidingsmuur van bijna 800 km lang die heel Palestina omsluit.
Ten tweede de poort in de muur met de checkpoint en zwaar bewapende soldaten.
En ten derde aan de andere kant van de Muur een grote groep jonge mannen die in alle vroegte staan aan te schuiven. Die uit Bethlehem vertrekken om die dag te gaan werken in Israël. Dat was onze kennismaking met Palestina. Ik huiverde.
Breaking the Silence
We huiveren nog meer… We ontmoeten “Breaking the Silence”, breek de stilte, een kleine maar groeiende groep gewezen soldaten die jaren dienst hadden in Palestina en er vreselijke opdrachten hebben uitgevoerd. En later gingen beseffen dat die blindelings uitgevoerde opdrachten grove schendingen van mensenrechten waren. Ze willen de “omerta” hierover niet langer voor zich houden en breken de stilte: ze vertellen over de nachtelijke raids in de Palestijnse dorpen als vergelding voor een of andere pietluttige klacht van kolonisten. Zwaar disportioneel geweld dat angst en onderwerping bij de Palestijnen moest bestendigen.
Later vertellen drie moeders hoe midden in de nacht een twintigtal soldaten hun huis binnenvallen, een zoon boeien, blinddoeken en meevoeren. Om maanden later nog altijd vast te zitten zonder enige vorm van proces.
Durven rechtstaan
Gewezen Israëlische soldaten die durven rechtstaan en de stilte doorbreken. Ze worden in Israël op weinig applaus onthaald.
We weigeren vijanden te zijn
We ontmoeten Daud Nassar, een Palestijnse boer die met zijn familie zijn boerderij in handen probeert te houden. Hij is doorheen de jaren omringd door 5 uitdijende illegale nederzettingen die hem al meer dan 30 jaar het leven enorm moeilijk maken. Water, elektriciteit, bouwvergunningen krijgt hij niet meer. Een belangrijke weg naar zijn boerderij is afgezet met rotsblokken. Gedwongen verhuizing hangt hem voortdurend boven het hoofd. Maar dankzij z’n uitgebreide kennissenkring slaagt hij erin internationale aandacht voor zijn project te krijgen en ontvangt hij jaarlijks een 40-tal groepen die er vrijwilligerswerk doen. Het motto waaronder ze actie voeren maakt grote indruk. “We refuse to be ennemies” – we weigeren vijanden te zijn. Geweldloze weerbaarheid (maar zeker weerbaarheid!) staat centraal.
Parents Circle
Ik wil ook nog iets vertellen over Parents Circle, een Palestijns-Israëlische organisatie van families die allen een naast familielid verloren als gevolg van het aanslepende conflict. Ze zijn intussen met meer dan 600.
We ontmoeten de Jood Rami die in Jerusalem woont en de Palestijn George die in Bethlehem woont. Ze verloren allebei een dochter. De ene in een Palestijns zelfmoordcommando en de andere in een raid van israëlische soldaten. Rami en George zijn lid van Parents Circle. Mensen die geloven dat alleen verzoening en wederzijdse vergeving het begin en de voorwaarde van vrede is. Ze noemen elkaar voortdurend “my brother”, mijn broer. Hun motto komt uit een lied van Leonard Cohen: “There is e crack in everyhing – that’s were the light comes in”. Het verhaal van Rami is beschreven in het boek Apeirogon dat ook in het Nederlands vertaald is.
Onder de indruk van geweldloze tegenstemmen
Ik was zwaar onder de indruk van de voortdurende dreiging van geweld. Maar nog meer onder de indruk was en ben ik van de geweldloze tegenstemmen.
Wat een overtuiging, zelfs tegen het uitzichtloze. Wat een kracht en verbondenheid, als mensen samenwerken om niet op te geven…
>> Deze getuigenis werd opgenomen vóór de terreurdaad van Hamas op 7 oktober 2023 en de gewelddadige tegenreactie van Israël in de Gazastrook. Meer dan ooit zijn geweldloze tegenstemmen nodig tegen het uitzichtloze geweld.
Bekijk je liever de video? > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Deel het met de online community… Schrijf hieronder je commentaar >
Voeg commentaar toe