Geloven als vertrouwen (tekstversie)

Mensen zijn beginners

Ik vind het telkens ontroerend als mensen na een grote tegenslag in hun leven, opnieuw veerkracht en vertrouwen vinden. Vanzelfsprekend is dat toch nooit. Kunnen wij leren uit hun ervaringen? En hoe kunnen wij vertrouwen als basishouding in ons eigen leven behouden?

Leven vanuit vertrouwen

Over leven-vanuit-vertrouwen heeft de joodse filosofe Hannah Arendt nagedacht. Zij heeft Wereldoorlog II meegemaakt. Zij moest zelf vluchten voor de nazi’s en vroeg zich af hoe die uitroeiing van zoveel mensen mogelijk is geweest.  Hoe mensen meegezogen worden in situaties waarin het onderscheid tussen goed en kwaad vervaagt, situaties waarin alleen nog wantrouwen heerst. Ondanks deze ervaringen stelt Hannah Arendt dat zij blijft geloven in de mogelijkheid van de mens om een nieuw begin te maken.

Dat is juist typisch voor mens-zijn, vindt zij: die ingesteldheid om te vertrouwen, om nieuw leven te ontvangen. Zoals een kindje gekoesterd wordt bij de geboorte, zo kunnen mensen steeds weer een nieuw begin maken: voor mensen persoonlijk, voor gemeenschappen, voor een samenleving. Mensen zijn beginners, steeds opnieuw, ook als vertrouwen geschonden wordt, kan iemand opnieuw beginnen.

Herwonnen vertrouwen

Ook in de bijbelse genezingsverhalen klinkt ontroering over herwonnen vertrouwen. Zo bijvoorbeeld in het verhaal van de verlamde man. Deze mens kan zelf niet meer op eigen benen staan, maar gelukkig wordt hij opgedragen door enkele vrienden. Deze proberen hem tot bij Jezus te brengen, maar er is een massa volk, er is geen doorkomen aan. Bijgevolg klimmen ze dan maar op een dak en laten de verlamde door de dakopening tot bij Jezus zakken.

Schuld en schaamte

Jezus waardeert de mentaliteit van deze man en van deze doorzetters ten zeerste. En vervolgens probeert hij bij de verlamde ‘schuld weg te nemen’, omdat hij weet hoeveel schuld mensen met zich kunnen meedragen. En pas na het wegnemen van schuld en schaamte, kan er opnieuw vertrouwen komen, komt er genezing.

Over deze manier-van-doen zijn de farizeeën en godsdienstgeleerden verontwaardigd: een nieuwe kans geven mag niet! Een nieuw begin kan niet. Hoe herkenbaar is dat voor ons vandaag, als cynische mensen zeggen dat een verandering niet kan, dat mensen niet te vertrouwen zijn, dat je niet naïef moet zijn. Tegen deze mentaliteit in handelen Jezus én de zieke én zijn dragers vanuit een diep vertrouwen dat er voor deze éné mens een nieuw begin kan zijn.

Het voelt aan als verliefdheid

Vanuit zo’n diep vertrouwen leefde ook bisschop Desmond Tutu in Zuid-Afrika. Hij zag de ziekte van de apartheid in zijn land en bad voor verandering en genezing. Hij geloofde oprecht in de transformerende kracht die mensen hun fouten laat inzien, vergiffenis mogelijk maakt. Hij beklemtoonde dat vertrouwen vooral kan groeien als mensen samenwerken.

Bij de eerste democratische verkiezingen in zijn land, danste en zong hij en hij zei: ‘Het voelt aan als verliefdheid, als een nieuwe manier van eindelijk vrij te zijn in je eigen land. God is een God van verwondering: je staat versteld welke ongewone, wonderlijke nieuwe dingen mogelijk zijn.“

Hanna Arendt zei dat mensen mogen vertrouwen op een nieuw begin. Jezus noemde dit vertrouwen geloof.  

Bekijk de video > KLIK HIER
Wat sprak je aan? Wil je iets delen met de online community? Voeg hieronder je commentaar toe >

Ria Willems

Ria Willems

Bekijk alle berichten

Voeg commentaar toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required