Oud worden

Regelmatig sta ik erbij stil: hoe wil ik zijn als oude mens? En meteen de vraag erbij: en wanneer ben ik dat, een oude mens? Voor kinderen ben ik nu al heel oud, voor mijn moeder ben ik nog jong.

Verbonden blijven voelen

In mijn beleving ben ik een poort doorgegaan richting ouder worden. Ik wil een dankbare, zegenende oude vrouw zijn. Ik wil interesse blijven hebben voor de mensen en de wereld, een steeds kleinere plek innemen op die wereld, me verbonden blijven voelen met de aarde, de planten en dieren en mensen en met het ondoorgrondelijk mysterie dat mij draagt.

Simeon en Hannah

Een beeld dat mij inspireert is het verhaal van Simeon en Hannah. Ze zijn aanwezig in de tempel, ze brengen hun dagen voor een groot deel door met het aanwezig zijn in het huis van Jahweh. Ze verwachten een belofte: het zien van de Messias. Ze zijn ervan doordrongen en twijfelen niet aan het woord van God. Voor Simeon was de belofte dat hij de Messias zou zien het belangrijkste en hij leefde naar die belofte: hij verwachtte dat hij die Messias in de tempel zou zien en bracht dus daar zijn dagen door, in vertrouwen en gebed. God had hem een belofte gedaan maar Simeon ging bij wijze van spreken niet op een terrasje zitten tot de Messias dat ook zou doen, maar ging naar de tempel, om zeker niet de dag te missen dat die ontmoeting zou kunnen plaatsvinden.

Niet wachten, wel vertrouwen

Ondertussen is die belofte vervuld, Jezus leefde tussen de mensen en gaf zijn leven om de mensen vrij te maken en het perspectief te geven van het Rijk Gods. Hij beschrijft dat Rijk Gods in beelden van barmhartigheid, gerechtigheid, liefde, delen met elkaar. De belofte die wij kregen, is dat dit hier op aarde tussen de mensen en de schepping gerealiseerd wordt.

Het is geen wachten meer maar vertrouwen dat met elk liefdevol gebaar het Rijk Gods dichterbij komt. We mogen dit helemaal doen volgens onze eigen talenten en inspiratie: liefdevol leven met respect voor mens en schepping, op welke plek we ook staan, in welke omstandigheden ook, brengt het Rijk Gods dichterbij. We kunnen God smeken in ons klein bestaan, in onze kleine droom te komen, onze horizon te verbreden en steeds nieuwe kansen te zien in de situaties waarin we leven.

Je gedragen voelen

Als we oud mogen worden, dan weten we niet op welke manier dat zal zijn: blijven we fysiek in goede gezondheid en helder van geest? We kunnen op een gezonde manier leven maar we hebben geen idee wat er op ons pad komt: hoe lang we zelfstandig en autonoom kunnen zijn, dat hangt niet van ons alleen af, dat weten we maar al te goed. We kunnen ons misschien gedragen weten op de momenten dat ons lichaam en onze geest ons lijken in de steek te laten door de belofte die ons gedaan is: hoop en perspectief krijgen van de belofte van het Rijk Gods. We mogen door de woorden van JHWH of van Jezus ons gedragen voelen als het leven moeilijk is en bij het afscheid van ons leven.

Dragende woorden

In Jesaja 46 staan de prachtige dragende woorden, waarvan ik wens dat ieder van ons ze zo mag ervaren:
Luister naar Mij, huis van Jakob,
en alles wat over is van Israëls huis;
gij, die werd opgetild vanaf de moederschoot,
en sinds de geboorte werd gedragen.
Tot aan uw oude dag blijf Ik dezelfde.
Als gij grijs bent zal Ik u nog dragen.
Ik heb het gedaan en Ik blijf het doen.
Ik zal u dragen en verlossen.

Dominicus Gent

Dominicus Gent

Bekijk alle berichten

1 commentaar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required