En toen schreef hij in het zand

Sinds de eerste geschriften over Jezus doen mensen pogingen om de identiteit van Jezus zichtbaar te maken in een beeld, in een imago. In deze video vertel ik hoe ik die persoonlijke zoektocht ervaar en waarom dat beeld van Jezus mij nog steeds inspireert.

De Bijbel, een visuele ervaring

De bijbel lezen was en is voor mij nog steeds een visuele belevenis. Als kind al vormde ik mij bij elk verhaal een beeld. Dat werd ook geholpen door de verzamelprenten met Bijbelse taferelen, door mijn grootmoeder in mooie boeken gekleefd. Verzameld met de punten van Extrait de viande Liebig. Bouillon instantané. Met naast de prent steeds een afbeelding van de verpakking. Een prent van Daniël in de leeuwenkuil met daarnaast een pot Liebig. Of de terugkeer van Jacob in Canaan. Het land van melk en honing en waarschijnlijk ook van Liebig Bouillon. Met exotische klederdracht, kamelen, palmbomen en woestijntenten… Ik ben een visuele mens. Iets raakt mij als ik er mij een beeld van kan vormen. Maar ook de wijze waarop mensen communiceren boeit met sterk. Beide vallen voor mij samen.

Houding, beweging en woord

De manier waarop iemand communiceert draagt bij tot het beeld dat ik van hem of haar vorm. De houding, de beweging, de visuele context en het woord vallen samen. Een beeld dat mij bijzonder sterk raakt, komt uit het evangelie van Johannes 8, 1-11.

Wil je liever lezen? Ga dan naar de pagina met de uitgeschreven tekst van de video > Klik hier
Wat sprak je aan? Wil je iets delen met de online community? VOEG HIERONDER JE COMMENTAAR TOE.

Jan Claerhout

Jan Claerhout

Bekijk alle berichten

3 commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • De allereerste afbeelding bij het begin stelt niet Jezus voor. Het is de Adam van het Lam Gods.

    • Bedankt voor je opmerkzaamheid Dirk. Ik hoop dan maar dat je nog verder hebt gekeken… ;-). En de rechtse is God De Vader. Peter Schmidt verwijst naar de gelijkenis in de 3 gezichten. En dat heeft Van Eyck heel bewust gedaan. In zijn boek wordt dat mooi uitgelegd. Fijn dat je Bijlichten volgt en participeert. We zijn daar heel blij mee.

  • Zeer mooi samengevat,een kleine tip voor het volgende filmpje,hoe zien wij God ,welk beeld hebben wij van God ,echt mooi ik wordt er stil van

Abonneer u op de nieuwsbrief van Bijlichten

Schrijf nu in

* indicates required